Над 10 000 софиянчета остават без място в забавачките. Общо са

...
Над 10 000 софиянчета остават без място в забавачките. Общо са
Коментари Харесай

Над 10 000 софиянчета остават без място в забавачките

Над 10 000 софиянчета остават без място в забавачките. 

Общо са се класирали 10 802 деца, а оставащите свободни места за второто класиране са близо 2900.

Кандидатствали са 23 622 деца. От тях обаче могат да бъдат извадени 2559, които и сега посещават детска градина, само че родителите им имат предпочитание да ги реалокират в друга.

" Реалният дефицит е за към 7400 места общо, от тях 1500 са за култивиран групи ", коментира Мария Минчева - шеф на дирекция " Образование " в Столична община.

Най-съществен е дефицитът тук-там в яслените групи, т.е. при децата сред 1 и 2 година С към хиляда по-малко деца от градинските групи остават неприети по отношение на миналата година, макар че в този момент свободните места са с 316 повече спрямо 2021.

По-рано през днешния ден столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи пред bTV, че дефицитът в групата от 3 до 6 година е за 1500 места. Тя дефинира техният банкет като приоритет и добави още, че са открити нови 1200 места в градините, само че за жалост, това не е задоволително.

Тази година кандидатстващите деца в столицата са с 1200 повече.

От общината напомнят, че в градеж са 20 детски градини, а до края на тази година локалната власт чака да завърши работата по 14 от тях. Новите места, които ще се разкрият, са към 1000 за градинските групи и 500 за яслените.

Свободните места се разпределят по правилото 70/30 - 30% са за децата по обществени критерии и със специфични потребности, а 70% - по общи критерии. На 28 май ще бъдат оповестени резултатите от второто класиране.

Фандъкова съобщи през днешния ден, че един от регионите с максимален дефицит е „ Красно село “, където се проектира уголемение, само че още няма предаден план. В „ Лозенец “ и „ Витоша “ има подготвеност за по 4 детски градини.

В бюджета за 2022 държавното управление отдели 70 млн. лева за създаване на нови детски градини и разширение на към този момент работещите в цялата страна, а  13 млн. лева са планувани за обезщетения на родители, чиито деца не са признати в детски заведения.

„ Всички средства за строителство на нови детски градини ще бъдат предоставени на районните кметове. Това са 42 млн. лева, към които можем да прибавим още най-малко толкоз от МОН “, каза Фандъкова на съвещанието на Столичния общински съвет (СОС) в края на март, което прегледа Бюджет 2022 на София.

Въпреки това столичният кмет упреква кабинета, че в последните месеци не провеждали между тях „ деен разговор “ по отношение на тематиката с детските градини.

По думите й - в този момент помощта за неприето дете е 372 лв., а страната поема 650 лв. в общинските градини. Точно толкоз би трябвало да бъдат и парите за неприето дете, „ по този начин хората ще могат да намерят място в частна детска градина “, счита Фандъкова. 

Още през 2018 година тя даде обещание, че „ до 2 година ще има място за всяко дете над 3-годишна възраст в София “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР